Syntetické vs. prírodné diamanty: Ktoré z nich je pre vás vhodnejšie?

Syntetické vs. prírodné diamanty: Ktoré z nich je pre vás vhodnejšie?

Skúmajte podobnosti a rozdiely medzi umele vytvorenými a prírodnými diamantmi. Chemicky a opticky identické, tieto diamanty sú ideálne pre všetky druhy šperkov. Obe ponúkajú dlhotrvajúcu jasnosť a pôsobivý žiar. Dozviete sa o ich procesoch tvorby, cenových úvahách a odolnosti.

 

Čo robí diamant skutočným? Syntetické diamanty vs prírodné diamanty

Klúčové rozdiely medzi umele vytvorenými a prírodnými kameňmi spočívajú v tom, ako sú vytvorené a v ich environmentálnom dopade. Technicky majú rovnaké chemické zloženie, ale jeden je vytvorený v zemi a druhý v sterilnom továrenskom prostredí. Avšak existujú aj iné charakteristiky, ktoré odlišujú umele vytvorené a prírodné diamanty, ktoré experti vysvetľujú nižšie.

Ako sú vytvorené

Väčšina prirodzene sa vyskytujúcich diamantov na trhu dnes vznikla hlboko pod povrchom Zeme, v plášťovej vrstve planéty. Miliardy rokov extrémneho tepla a tlaku nútili uhlíkový prvok preusporiadať sa atomárne, čo viedlo k pevnej forme diamantu. Hlboké sopečné erupcie priniesli tieto vzácne kamene bližšie k povrchu Zeme cez kimberlitové potrubia v oblastiach, kde boli podmienky a teploty ideálne pre ich formovanie. Tieto obrovské, hlboko zasahujúce krátery sú potom ťažené pre ich vzácne kamene.

Naopak, syntetické diamanty sú presne to: diamanty vytvorené v laboratóriu. Najrozšírenejšia metóda zahŕňa chemickú depozíciu v pare. Začína sa veľmi tenkým rezeňom diamantu, v ktorom sa už vyvinula krystalická štruktúra. Toto sa niekedy nazýva diamantové 'seme' a je vyrobené z čistého uhlíka; môže to byť prirodzený alebo umele vytvorený diamant. Seme sa umiestni do vakua a molekuly uhlíka sa asimilujú do diamantového semena. Je to takmer ako 3D tlač diamantu. Keď sa diamant 'vytvorí' v tejto komore, bude pripravený na rezanie a leštenie, rovnako ako prirodzený diamant.

4C Diamantu

Mnohé z rovnakých hodnotiacich inštitúcií, ako napríklad Gemologický inštitút Ameriky a Medzinárodný gemologický inštitút, hodnotia laboratórne vytvorené diamanty pomocou rovnakých postupov a štandardov ako prírodné diamanty. Toto je dôležité, pretože ak tieto štandardné organizácie používajú rovnaké stupnice na hodnotenie umele vytvorených aj prírodných diamantov, neexistujú žiadne rozdiely vo 4C (rez, čistota, farba a karát).

Rez

Rez je možno najdôležitejším aspektom kvality diamantu, ktorý ovplyvňuje jeho krásu. Rez diamantu sa špecificky týka kvality uhlíkových uhlov, proporcií, symetrických fasetiek, jasnosti, ohňa, jiskrenia a dokončovacích detailov. Tieto faktory priamo ovplyvňujú schopnosť diamantu žiariť spolu s jeho celkovou estetickou príťažlivosťou. Napríklad, pozrite sa na tento krásny diamant od JA a tento hrozný výber. Jedinečným rozdielom medzi týmito dvoma je ich rez.

GIA tabuľka rezu diamantu hodnotí rez diamantu na stupnici Ideálne, Vynikajúce, Veľmi dobré, Dobré, Slabé a Zlé. Ideálne a vynikajúce triedy, v závislosti na tvare diamantu, označujú proporcie a uhly rezu pre maximálnu jasnosť a ohňovitosť.

Čistota (clarity) 

Čistota je miera toho, koľko alebo koľko veľkých škvŕn alebo inklúzií je prítomných v diamante. Čím nižšia je čírosť diamantu, tým viac nedokonalostí má diamant. Laboratórne diamanty sa líšia v čistote, rovnako ako vyťažené diamanty. 

Nie všetky inklúzie sú si rovné! Niektoré laboratórne diamantové inklúzie sú ťažko rozpoznateľné aj pri zväčšení a iné môžu byť ľahšie viditeľné voľným okom. Všetky diamanty Ada sú zaručene čisté a skontrolované z hľadiska kvality. Zameriavame sa na 4 stupne čistoty VVS1, VVS2, VS1 a VS2.

  • FL (bezchybný)
  • IF (vnútorne bezchybné)
  • VVS1 (veľmi, veľmi málo zahrnuté 1)
  • VVS2 (veľmi, veľmi málo zahrnuté 2)
  • VS1 (veľmi málo zahrnuté 1)
  • VS2 (veľmi málo zahrnuté 2)
  • SI1 (mierne zahrnutý 1)
  • SI2 (mierne zahrnuté 2)
  • I1 (Inklúzie 1)
  • I2 (Inklúzie 2)

Farba Diamantu (Color)  

Vysokokvalitný diamant vypestovaný v laboratóriu bude z hľadiska farby ohodnotený na rovnakej stupnici ako prírodný diamant. Medzi diamantom vypestovaným v laboratóriu a prírodným diamantom je malý optický rozdiel a väčšina párov hľadá kamene s triedou G až J, ktoré sú takmer bezfarebné. Pravé bezfarebné diamanty s triedou D až F sú mimoriadne vzácne, a preto mimoriadne cenné.

Karát

Karát je najobjektívnejšie C na určenie, pretože sa vzťahuje na hmotnosť diamantu. Karát je definovaný ako 200 miligramov a je rozdelený na 100 „bodov“. Tieto body znamenajú, že hmotnosť vášho diamantu sa meria na stotinu desatinného miesta.

Indikačná váha veľkosti v karátoch odhaduje veľkosť diamantu na základe jeho karátovej hmotnosti. Ale niektoré tvary diamantov, ako napríklad Oval alebo Marquise, sa zdajú väčšie ako iné tvary s rovnakou karátovou hmotnosťou.

Rozdiel v cene

Prírodné diamanty sú sčasti drahé, pretože sú vzácne. Spoliehajú sa na zložité a nákladné procesy ťažby a neexistujú žiadne prísľuby, čo sa vynorí zo zeme. Medzi ďalšie faktory, ktoré prispievajú k ich nákladom, patrí práca a energia použitá pri ťažbe a leštení kameňov, ako aj strategický a trochu sporný pôvod, kontrola a reklama samotného trhu s diamantmi.

Syntetické diamanty budú na druhej strane lacnejšie ako prírodné diamanty – niekedy až o 50 % lacnejšie – pretože nie sú riadené rovnakými dodávateľskými sieťami.

FAQs o Syntetické vs Prírodné diamanty

  • Sú syntetické diamanty rovnako dobré ako prírodné diamanty?

Syntetické a prírodné diamanty sú vynikajúcou voľbou pre šperky. Sú chemicky a opticky identické a dodávajú každému kúsku jedinečnú iskru. Áno, laboratórne diamanty sú rovnako brilantné ako tie prírodné.

  • Aké sú rozdiely medzi syntetickymi a prírodnými diamantmi?

Najväčšie rozdiely medzi nimi sú proces tvorby a vzácnosť. Laboratórne diamanty môžu byť vytvárané donekonečna v kontrolovanom prostredí, zatiaľ čo prírodné diamanty sa vytvárajú v rámci zeme. To robí prírodné diamanty vzácnymi, čo im dáva hodnotu kvôli tomuto nedostatku.

  • Ako zistíte rozdiel medzi syntetickými diamantmi a prírodnými diamantmi?

Pre netrénované oko neexistujú žiadne rozdiely pri pohľade na laboratórne alebo prírodné diamanty. Tieto drahokamy majú rovnaké refrakčné vlastnosti, chemické zloženie a silu. Odborník na gemológiu môže byť schopný rozlíšiť rozdiely medzi týmito dvoma typmi diamantov pri porovnaní ich stopových inklúzií. Tieto rozdiely neovplyvňujú krásu alebo trvanlivosť laboratórne pestovaných a prírodných diamantov.

  • Čo je lepšie, syntetické alebo prírodné diamanty?

Pri rozhodovaní, ktorý typ diamantu je lepší, všetko závisí od osobných preferencií. „Lepší“ diamant je ten, ktorý má preferované vlastnosti. Niektorí ľudia uprednostňujú vzácnosť prírodných diamantov, zatiaľ čo iní uprednostňujú neťažený prvok laboratórnych diamantov. Ak hľadáte etické diamanty, naše prírodné alebo v laboratóriu pestované diamanty sú vynikajúcou voľbou.

  • Sú prírodné diamanty drahšie ako syntetické?

Áno, prírodné diamanty vyrobené z pôdy majú vyššiu cenu ako diamanty syntetické. Prírodné diamanty majú tiež vyššiu hodnotu pri ďalšom predaji.

  • Vyzerajú oba druhy diamantov rovnako?

Áno, prírodné diamanty a syntetické majú identické optické vlastnosti a prinášajú prakticky nerozoznateľný vzhľad. Žiadne dva diamanty nie sú úplne rovnaké, ale vždy sa môžete spoľahnúť na to, že naše prírodné diamanty a syntetické diamanty prinesú jedinečný lesk každému šperku.