Aké sú rôzne typy náušníc?

Náušnice sa nosia po stáročia, vďaka čomu mali dizajnéri veľa času na to, aby zdokonalili ich tvar, vyvinuli jedinečné vzory a priviedli náušnice do výšin umenia. Dobre zvolené náušnice by mali na jednej strane zdôrazniť ženskú krásu a na druhej strane by mali ladiť so zvyškom outfitu. Dizajnéri sa ich snažia navrhnúť tak, aby vyhovovali vkusu a preferenciám každého. To nie je jednoduché. Preto v priebehu storočí vznikli rôzne druhy týchto krásnych šperkov. Čo znamenajú rôzne názvy náušníc v uchu? Aké sú typy náušníc? V krátkosti si rozoberieme tieto najdôležitejšie vzory.

Náušnice na papájačku a náušnice na skrutku 

Napichovacie náušnice sa nazývajú aj napichovacie. Sú najobľúbenejšie a najviac nosené spomedzi rôznych dostupných typov náušníc. Aj keď prevládajú jednoduché náušnice, môžu mať podobu sofistikovanejších a zdobnejších. Neexistuje žiadne pravidlo. Názov týchto náušníc pochádza zo spôsobu zapínania náušnice na ucho. Napichovacia náušnica sa skladá z dvoch častí; náušnica so strieborným alebo zlatým špendlíkom pripevneným v zadnej časti a zapínaním (ľudovo baránkom alebo motýľom) nasadeným na náušnicový puzet na zapínanie a prichytenie k uchu. Takto je náušnica zabezpečená proti vypadnutiu a strate. Motýlik by mal byť vyrobený z rovnakého materiálu ako náušnica, niekedy sú barančeky zo silikónu. Na fotke sú práve takéto strieborné napichovacie náušnice. Milé že? 

Strieborné napichovacie náušnice sú medzi ženami najobľúbenejším a najnosnejším typom náušníc. Aj keď prevládajú jednoduché strieborné náušnice, môžu mať podobu sofistikovanejších šperkov rôznych tvarov a veľkostí. Všetky však majú rovnakú vlastnosť – krásne zdôrazňujú ženskú krásu majiteľky.

Náušnice s anglickým zapínaním - Bigiel Anglické 

Myšlienka náušníc zapínaných anglickou sponou je podobná cvočkám. Náušnicu prevlečieme cez dierku v uchu a z druhej strany ju zabezpečíme proti vypadnutiu pomocou západky. Rozdiel je v tom, že anglické náušnice na zapínanie sú jednodielne. Tento typ náušníc nemá prídavný špunt - motýlik - ako tomu bolo pri napichovacích náušniciach. Formou zarážky je zadná časť náušnice, cez ktorú prevlečieme špendlík vyčnievajúci z náušnice, zacvakneme a je to hotové, uško nám zdobí krásna náušnica! Náušnice s anglickým zapínaním sú medzi ženami mimoriadne cenené kvôli ľahkému nasadeniu a dvojitej bezpečnosti. V prvom rade je náušnica istená rovnako ako v prípade skrutky a v druhom rade tým, že je náušnica jednodielna, nám nehrozí strata motýlika na zapínanie. Na fotke sú práve takéto strieborné náušnice s anglickým zapínaním.

Náušnice na koliesku 

Kruhové náušnice dostali svoj názov podľa svojho tvaru. Na rozdiel od dvoch predchádzajúcich typov náušníc, ktorých názvy súviseli s typom zapínania, v tomto prípade je názov spojený s tvarom tohto typu náušníc. Nebola náhoda, že sa dostali do nášho zoznamu. Náušnice v tvare kruhu sú možno jedným z najstarších dizajnov náušníc. Stojí za to zdôrazniť, že od staroveku neprestali byť módne. Zbožňujú ich celebrity, a tak tu a tam máme stále nové a nové vzory, ktoré sa teraz musia nosiť. Najatraktívnejšie na nich je, že môžu mať rôzne veľkosti, od jemných maličkých kruhových náušníc (niekedy nazývaných huggies) až po obrovské kruhové náušnice, ktoré nikto neprejde. Zapínanie na týchto náušniciach je podobné anglickým zapínaniam. Na fotografii sú strieborné kruhové náušnice zdobené vzácnymi zafírmi.

Visiace náušnice

Visiace náušnice sú navrhnuté tak, aby boli jemné a nádherné. Visia pod uchom a sú v rôznych dĺžkach. Stáva sa, že siahajú po ramená, no nájdu sa aj také, ktoré len mierne klesnú pod úroveň ucha. Dizajnéri vynaložili veľa úsilia, aby im dodali ľahkosť, efekt hmly. Skvele sa hodia k ľahkým letným šatám. Tento typ náušníc je veľmi často zdobený drahými kameňmi, rovnako ako tie strieborné visiace náušnice na fotke, zdobené nádhernými tanzanitmi. Väčšinou sa upevňujú otvoreným drôtikom do ucha (o tom sa dočítate ďalej) alebo špendlíkom. So zopnutými vlasmi vyzerajú veľmi pekne. Často sa vyberajú na dôležité obrady alebo na večerné šaty. Nevesty si ako súčasť svadobných šperkov najčastejšie vyberajú visiace náušnice.

Otvorené náušnice volania s názvom ryba

Tento typ náušníc má svoj názov podľa typu zapínania, ktoré je vyrobené z dlhého drôtu, zaobleného v mieste, kde prechádza otvorom v uchu, a končí ďaleko dole na druhej strane gombíkovej dierky. Odtiaľ pochádza názov tohto typu náušníc – s otvoreným zapínaním. Tento spôsob uchytenia náušnice v uchu zaisťuje, že náušnica nevypadne a na druhej strane je jej nasadenie veľmi jednoduché. Stačí prestrčiť drôt cez otvor v uchu a je to. Tento typ zapínania je veľmi dobrou alternatívou najmä pre ženy, ktoré nemajú rady alebo nemôžu nosiť napichovacie náušnice. V prípade kratších drôtikov však existuje určité riziko, že náušnica z ucha vykĺzne, preto má veľa drôtikov na zadnej strane ucha dodatočný ohyb, aby sa minimalizovalo riziko straty náušnice. Väčšina náušníc na rybičku sú visiace. Okrem toho sú často navrhnuté tak, aby dobre ladili s drahými kameňmi. Na fotografii máme príklad takejto kompozície. Strieborné náušnice zapínané otvoreným drôtikom do ucha s krvavočervenými granátmi.

Lustrové náušnice 

Lustrové náušnice sú veľmi dekoratívnym typom náušníc. Ich počiatky siahajú do baroka a viktoriánskeho obdobia. Tieto náušnice sa dajú rozlíšiť podľa farby, veľkosti, štýlu. Spravidla platí, čím väčšie, bohatšie, tým lepšie. Neexistuje jasne stanovená hranica, ako dlho môžu byť. Známe sú lustrové náušnice, ktoré siahajú hlboko pod líniu ramien. V posledných rokoch je o tento druh šperkov veľký záujem. Dizajnéri im venujú veľkú pozornosť. Dá sa povedať, že ide o najmódnejší typ náušníc za posledné roky. Túto módu živia aj známe osobnosti, ktoré si nimi horlivo zdobia večerné outfity, pretože sú zakríknuté a pútavé.

Pár slov zhrnutia k názvom a typom náušníc

Každá z dám si zo širokej ponuky dostupných typov a prevedení náušníc vyberie to, čo najviac vyhovuje jej vkusu a štýlu. Každá zo žien sa cíti dobre a krásne v niečom inom. Je dôležité, aby to dizajnéri nestratili zo zreteľa a navrhli ako krásne strieborné napichovacie náušnice, tak aj lustrové náušnice. Ale ani my by sme sa nemali fixovať na jeden typ ničoho iného ako náušnice a každú chvíľu vyskúšať niečo nové. Snáď sa o novoobjavenej veci dozvieme a bude sa nám páčiť viac ako osvedčená. Svet patrí odvážnym! A aké náušnice preferujete vy? Podeľte sa s nami o svoj názor.